субота, 9 березня 2019 р.

9 березня - 205 років...


          9 березня минає 205 років з дня на­родження видатного українського пись­менника Тараса Шевченка. Здавалося б, про життя і творчість Тараса Григорови­ча ми вже все знаємо. Та все ж є цікаві факти з його біографії, про які не прочи­таєш у шкільних підручниках.                                                                                                                                            Тарас Шевченко мав лише два кла­си освіти, яку здобув у церковно-приходській школі      Перше кохання Шевченка - його ровесниця Оксана Коваленко. Родичі закоханих були впевнені, що молоді одружаться. Але надії були марними –Тарас мусив поїхати до Вільна (нині - Вільнюс). Усе життя Шевченко згаду­вав дівчину, яку колись кохав.                                Коли Шевченка відправили у за­слання до Оренбурга, йому заборонили займатися творчістю. Однак цю забо­рону він ігнорував. Саме в Оренбурзі написав більшість своїх повістей.

     Улюбленим напоєм Тараса Шев­ченка був чай, улюбленою стравою - справжній український борщ, «затер­тий пшонцем і затовчений старим са­лом», вареники з сиром з грубого гре­чаного борошна і такі ж галушки.
     За життя Тарас не писав тексти для пісень. Уже після смерті багато його творів покладені на музику відо­мими композиторами: Миколою Ли­сенком, Модестом Мусоргським, Пе­тром Чайковським, Сергієм Рахманіновим. А вірші «Думи мої, думи мої», «Заповіт», «Реве та стогне Дніпр ши­рокий» стали народними піснями.
     Перебуваючи в Кирило-Мефодіївському товаристві, Шевченко висував ідеї автономного статусу України та інших слов'янських держав, і столи­цею такої багатонаціональної держави він бачив Київ, а не Москву. Тарас був модником, любив дорогий одяг і легко витрачав на нього гроші. 
       Поетичні хвилинки «У поклін Кобзареві» звичайно присвячені Тарасу Шевченка. Чуйно, схвильовано і виразно  прозвучали яскраві твори видатного поета у виконанні Дмитьрука Андрія, Сербенюк Тетяни, Роги Олексія, Васильчука Антона та Горін Зоряни, яку  вітаємо за отримання 3 місця у районному конкурсі декламаторів Т. Шевченка.   

                                                             

Немає коментарів:

Дописати коментар