неділя, 9 квітня 2023 р.

Не я б'ю - верба б'є.....

  Раніше Вербна неділя мала іншу назву: Вхід Господній в Єрусалим. Тож коли Ісус завітав у Єрусалим — люди були здивовані, вражені, але й радісні, тож зустрічали його з почестями: співали пісні в його честь, кидали під ноги різні квіти та пальмові гілки, та навіть власний одяг, аби доторкнутись ним до чуда, яке було втілене у обличчі Ісуса Христа

Цікаво, що зустрічали Ісуса в Єрусалимі, кидаючи йому під ноги гілочки пальми, а не верби. Але оскільки на території Європи, в тому числі і України, де переважає християнське населення, пальми не ростуть. А от верба, навпаки ще з часів Київської Русі вона стала незамінним атрибутом свята.

 Для наших предків-язичників верба була містичним деревом, на гілках якого знаходять притулок душі померлих, а також накопичується вся енергія природи. Тому навесні, коли на вербі з’являлися бруньки, відзначали свято, зване Вербицею. Відтоді з’явилась величезна кількість прикмет, традиції та звичаїв, пов’язаних саме із вербою, до прикладу:

 Люди наскільки вірили в цілющу силу верби, що садили її біля колодязя, щоб очистити воду.

 Християни вірять, що вода, в якій були замочені вербні гілочки, має цілющу силу, нею вмиваються.

 Вважається, що освячена верба охороняє житло від злих духів, зберігає благополуччя.

 Не можна зрізати гілки верби з хворого або старого дерева, а також, якщо воно росте поблизу кладовища.

 Вербні котики, освячені, кидали в кашу, їли цю кашу в повній вірі, що через них передасться людям сила весняної енергії на цілий рік.

 Слов’яни вірили, що верба не тільки зцілює, а й надає фізичну силу, сміливість і мужність, тому багато хлопців робили собі обереги і талісмани з верби.

 


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар