пʼятниця, 19 січня 2024 р.

Книжкові іменини

Швидкоплинний час залишив нам чимало книжкових цінностей, де  кожна книга має свій характер, долю та свій шлях до читача. Книжкова викладка  «Палітра ювілярів року» 2024 року представляє книги  - ювіляри української та зарубіжної літератури та запрошує до читання

Отже 205 років драмі Івана Котляревського «Наталка Полтавка» (1819). Ця драма і досі вражає своєю актуальністю. На перший погляд, автор розповідає просту історію про сільську дівчину, але насправді, в ній стільки щирості та чарівництва, що вам захочеться читати її до самого кінця без зупинки.

 80 років роману Івана Багряного «Тигролови» (вперше видана, як «Звіролови») (1944). Ця книга про непокірних та сміливих людей, які не побоялися вступити у сутичку не тільки з дикою природою, а й з самим життям.

 45 років роману Ліни Костенко «Маруся Чурай» (1979). Історичний роман у віршах, на сторінках якого розказана не тільки красива історія кохання між Грицем Боренко та Марусею Чурай, а й показана боротьба українського народу проти польських поміщиків. Це один з кращих творів Ліни Костенко, він буквально кричить про те, що український народ не можна знищити, тому і є сьогодні таким актуальним.

 140 років роману Марка Твена «Пригоди Гекельбері Фіна» (1884), який вважають найкращим твором Марка Твена  Герой Марка Твена розумний, добрий, уміє по-справжньому дружити і знає ціну людям.

 90 років виповнюється фантастичній повісті-казці Памели Треверс «Мері Поппінс» (1934). Чудова няня з’являється як добра чарівниця в сім’ях, де діти вимагають її турботи й уваги. Вона вміє створювати пригоди з нічого: із звичайнісіньких предметів і за звичайнісіньких умов. Своїх вихованців Поппінс навчила двом найголовнішим у житті речам: умінню бачити казкове у звичайних речах і не боятися будь-яких змін.

70 років років твору Дж. Р. Р. Толкіна «Володар перснів» (видана в 1954 році). Одне з найвідоміших літературних творів в жанрі фентезі. Толкін створив нову міфологію вигаданого світу – світу із власним часом і простором. Твір має в собі щось із героїчної романтики і класичної наукової фантастики.

Немає коментарів:

Дописати коментар