понеділок, 15 лютого 2016 р.

день Святого Валентина


14 лютого - День Святого Валентина, День усіх закоханих.
 Це свято з кожним роком все міцніше вкорінюється серед нас. А все тому, що кохання — найпрекрасніше та найзагадковіше з усіх людських почуттів.
Символом Дня закоханих є червоні троянди. Коріння цієї традиції — в античному язичництві: богиня кохання Афродіта, за легендою, поспішаючи до коханого, стала на кущ білих троянд, поранила ногу і її божественна кров пофарбувала їх в червоний колір. З того часу червоні троянди — символ кохання і пристрасті.
 У деяких країнах в цей день жінка може підійти до свого коханого і запропонувати йому одружитися з нею. Якщо ж він не готовий до такого кроку, то повинен подякувати за надану честь і подарувати жінці шовкове плаття, а собі шовковий шнурівок з нанизаним на нього серцем.
 У давнину молоді дівчата і хлопці у цей день збиралися разом, аби дізнатися свою долю. Вони писали на папірцях імена і кидали ці листочки в глек, потім кожен витягував по одному папірцю і дізнавався ім`я своєї майбутньої коханої людини – «Валентина» чи «Валентини».
 У деяких країнах незаміжнім дівчатам кохані дарують одяг: якщо дівчина прийняла подарунок – вона згодна вийти заміж за нього.
 У Вероні 14 лютого туристи з усього світу відвідують капелу, де у дворі стоїть білий будинок, біля балкона якого колись так наполегливо чекав свою Джульєтту Ромео. Біля будинку споруджений бронзовий пам’ятник Джульєтті. Кажуть, він принесе щастя у коханні і здійснення бажань тим, хто доторкнеться до грудей статуї.
 У Франції в День святого Валентина прийнято дарувати коштовності, а букети добирають дуже ретельно, згідно із “мовою квітів”.
 У Фінляндії 14 лютого зветься Днем любові. Фіни в цей день дарують сувеніри у формі серця не лише своїм коханим, а й матерям, оскільки жіночого дня, подібного до 8 Березня, у цій країні немає.
Японці День закоханих перетворили на наше свято 8 березня, але для чоловіків, оскільки подарунки в цей день роблять в основному жінки — чоловікам, і дарувати прийнято всілякі чоловічі аксесуари: бритви, лосьйони, гаманці тощо. Проте жінки себе приниженими не відчувають, адже 14 березня в Японії відзначають Білий день, тобто чоловіки мають відповісти взаємністю на освідчення жінок 14 лютого.
У Японії в День закоханих щороку проводять конкурс на найгучніше зізнання в коханні. Хлопці і дівчата піднімаються на поміст і по черзі кричать щодуху найрізноманітніші слова любові своїм коханим. Переможець конкурсу отримує приз. Природно, що переможцями майже завжди стають чоловіки.
 У Англії є повір`я, за яким перший мужчина, якого зустрічала дівчина 14 лютого, повинен стати її «Валентином» — хоче вона цього чи ні. Дівчата знайшли вихід із ситуації: цього дня вони гуляють із зав`язаними очима.
Уельці в День закоханих вирізують дерев`яні "ложки любові" для своїх коханих, які прикрашають сердечками, ключами та замковими щілинами, що означає: "ти знайшов шлях до мого серця".
У Данії закохані у свій день посилають один одному засушені білі квіти.
 Щороку у США в День святого Валентина продають понад 108 мільйонів троянд, здебільшого червоних, зі швидкістю близько 24 тис. троянд у хвилину, а на цукерки витрачають 692 мільйони доларів..

Німці вважають Валентина покровителем божевільних і проводять в цей день спеціальні Богослужіння.
Велика кількість «валентинок» – анонімна і без зворотньої адреси, написана лівою рукою або справа наліво, що додає такому посланню таємничості. Проте в Америці після свята приватні детективи отримують багато нових замовлень – встановити особу відправника «валентинки».
Бажаємо  усім закоханим у день святого Валентина  палкішого, міцнішого та пристраснішого кохання! 

Немає коментарів:

Дописати коментар