середа, 16 січня 2019 р.

Дивовижний світ Марії Приймаченко




Засинала й бачила уві сні чарівну жар-птицю - над цілим морем яскравих квітів.
- Пошли мені, Боженьку, нових і яскравих барв, - перед сном молилася, - не хочу грошей багато, хочу тільки, аби люди жили, як квіти цвіли. Оце й усе, що я хочу, Боже...









        

        110 років по тому народилася,  відома  українська майстриня народного декоративного розпису Марія Приймаченко, яка була відзначена найвищою державною нагородою України - Національною премією імені Т. Шевченка.
        Народилася Марія 12 січня 1909 року в селі Болотня на Київщині й провела в ньому все своє довге життя. У дитинстві вона перехворіла на поліомієліт, і тяжка хвороба зробила її не по-дитячому серйозною, спостережливою та вдумливою. Потяг до живопису виявився рано — вона постійно малювала на піску, одного разу розписала вибілену хату візерунками із синьої глини.  
       Мистецтвознавці називають стиль її живопису «наївним мистецтвом» або «народним примітивізмом». Художниця малювала переважно казкові сонячні квіти, а ще - химерних звірів і птахів, що жили в її снах, були витвором її чистої уяви. Також вона сама вигадувала цікаві підписи до своїх картин - віршовані примовки. Марія Приймаченко була малограмотною. Усі знання черпала із древніх і вічних джерел поліського фольклору, зберігши в собі дивовижне вміння сприймати життя наче красиву дитячу казку. Малювала на простому папері аквареллю та гуашшю, спочатку наносячи лінії та контури олівцем.
         Творчість Марії Приймаченко - це унікальне явище для світової культури. У 1957 році на Міжнародній виставці в Парижі художниця отримала золоту медаль, здивувавши своїми картинами увесь світ. Її виставки з великим успіхом проходили у Франції, Канаді, Польщі, Болгарії, Росії, Німеччині, Японії... У «Всесвітній енциклопедії наївного мистецтва» (Белград, 1984) українська народна майстриня була визнана «зіркою першої величини»

Немає коментарів:

Дописати коментар