понеділок, 28 січня 2019 р.

Гордість України - Леонід Каденюк

Він був першим і поки що єдиним космонавтом незалежної України.

Леонід Каденюк народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці Хотинського району Чернівецької області в сім'ї сільських вчителів.
     Стати космонавтом він хотів з самого дитинства, адже юність Леоніда припала на період розвитку космічної сфери в СРСР, коли всі захоплювалися Юрієм Гагаріним.
Закінчивши середню школу зі срібною медаллю, Каденюк вступив до Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків.
   У 1985 році Леонід Костянтинович вирішив здобути другу вищу освіту і вступив до Московського авіаційного інституту.
    Коли вже за часів незалежної України постало питання про політ українця на борту американського космічного корабля, Каденюк написав заяву про бажання взяти участь у конкурсі.
   З 19 листопада по 5 грудня 1997 року Каденюк здійснив політ на американському транспортному космічному кораблі "Колумбія" місії STS-87. У космосі українець та його колеги проводили експерименти спільного українсько-американського дослідження з трьома видами рослин: ріпою, соєю і мохом.
    Саме завдяки Каденюку на орбіті Землі пролунав державний гімн України. "Я був першим, хто полетів у космос з українським прапором і виконав завдання українського уряду. У 1997 році вперше український гімн пролунав у відкритому космосі", – казав Каденюк. Каденюк у космосі з американськими космонавти організував два вечори української пісні у виконання Дмитра Гнатюка "Два кольори", "Черемшина", Софія Ротару співала "Мій рідний край". Ставили касету з піснями Назарія Яремчика.
- Американцям так сподобалися наші пісні, що вони почали вивчати українську мову – сказав Леонід.
   Повернувшись в Україну, генерал-майор Леонід Каденюк працював у лавах Збройних сил України.
   У 2002 році Каденюк також став народним депутатом України.
   У 2006 році він блискуче захистив дисертацію на здобуття вченого ступеня кандидата технічних наук. Загалом він став автором 5 наукових праць та художньо-публіцистичної книги "Місія – Космос".
    Має звання Героя України, разом з яким йому вручили орден «Золота Зірка» 3 грудня 1999 року.
  Леонід Каденюк несподівано пішов із життя 31 січня 2018 року.


Немає коментарів:

Дописати коментар