вівторок, 22 січня 2019 р.

Соборність: тернистий шлях

 «Ніколи не виживе той народ,
котрий сприймає трактування
своєї історії очима сусіда»
                                     Ф. Ніцше
Свято встановлено в Україні «...вріховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави...» згідно з Указом Президента України «Про День Соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99»
  22 січня 1919 року. Морозний день, все вкрите блискучими голочками паморозі. Київ ніби сяє, прикрашений прапорами та транспарантами, килимами й полотнами з українськими орнаментами. Саме тут, на Софій­ській площі, перед рядами радісних людей представники Української Народної Республіки М. Грушевський, С. Петлюра, В. Винниченко та Західноукраїнської Народної республіки генерали М. Тарнавський, В. Курманович та О. Микитка підписали Акт Злуки. І цього ж дня на Софіївському майдані в Києві було проголошено Акт Соборності українських земель. Відтепер Україна стала єдиною. Акт возз'єднання злуки двох Україн був знаком одвіч­ного прагнення українцями єдності.
     З нагоди 100-річчя підписання Акту Злуки представлена виставка «Крізь терен перешкод до волі і незалежності» та проведений урок державності «Суверенна моя Україна» присутні почули про історичні події, виникнення свята. Учні взяли участь у читанні патріотичних віршів відомих поетів України. А далі вчитель школи Дубас Р. Р. провела інтерактивну гру з учнями 2-х команд на знання своєї країни.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар